2023. június 19., hétfő

Helycserés támadás

 San Andrés városka peremén, a barranco mellett van egy kis tér, amelyet szép nagy fák árnyékolnak be részlegesen, és nagyszerű kilátás nyílik róla az Anaga-hegységre. 



Mivel kivételesen viszonylag korán érkeztünk, reménykedtünk benne, hogy le tudunk ülni az itt levő kávézók valamelyikében. Az első helyen nem volt szabad asztal, a másodikon viszont kettő is, csak mindkettő a napon. Az egyiknek a szélét viszont súrolta egy fa árnyéka, így ha két széket tettünk arra az oldalra, nem kellett napon ülnünk. Hamarosan a másik szabad asztalhoz is letelepedett négy amerikai lány.

A rendelésünket egy tizenéves lányka vette föl, aki vélhetően a tulaj lánya volt és hétvégenként segített ki (vagy addig, amíg meg nem érkezik a fizetett pincér, ugyanis távozásunk előtt már egy másik fiatal nőt láttunk az asztalok között sürögni). Kicsit fura volt ugyan, hogy fél perccel a távozása után édesanyja is megjelent, hogy felvegye a rendelést, de mondtuk neki, hogy már megvolt.

Közben az egyik árnyékos asztaltól felálltak az ott ülők. Az amerikai társaság gyorsan lecsapott rá, de mikor hamarosan egy másik árnyékos asztal is felszabadult, átültünk mi is. Nem gondoltuk, hogy ebből komplikáció lehet, lévén rövid keresgélés után a felszolgálók az amerikaiakat megtalálták. Igaz, ők sokmindent rendeltek, vizeket és sangríát, így anyuka és lánya együttes erőfeszítésére volt szükség a kiszolgálásukhoz. A kislány egy lassított felvétel sebességével vitte a poharakat, de az anyja így is rászólt:

- Ne rohanj annyira, kislányom, még elesel!

Mi viszont már tíz perce vártunk, de semmi nem történt, bár a bentről hallatszó csörömpölést mindig úgy értelmeztem, hogy most már tényleg a mi kávénk érkezik. Mikor már kezdtük azt gondolni, hogy kávézónk holtversenybe fog kerülni a cascaisi yachtkikötő cukrászdájával (amiről részletesen itt: https://macskamedve.blogspot.com/2023/06/portugal-vendeglatas.html), a kislány ismét megállt az asztalunk előtt.

- Elnézést, rendeltek már?

- Igen, két cappuccinót és egy croissant-t - feleltem.

- Ja jó, bocsánat, mindjárt hozom.

Ezután anyuka is odajött és megkérdezte, rendeltünk-e már, mire mi töretlen optimizmussal válaszoltuk, hogy igen. Valóban nem telt bele sok idő, és a kislány kihozta a két kávét.  Majd gyanakodva mérte végig az asztalunkat.

- Még hiányzik valami, igaz? Egy croissant?

- Így igaz - feleltük. Valószínűleg a helycsere zavarhatta meg szegényt. Úgy kellett volna tennünk, mint az idős motoros bácsinak, aki velünk egyszerre érkezett, de nem kívánt a napsütötte asztalokhoz leülni, még akkor se, mikor az övéktől átülő amerikaiak felajánlották neki.

- Hozza csak ide a kávémat, kisasszony, megiszom itt a mocim mellett - mondta, és valóban a fa mellett ülve fogyasztotta el, kellemes árnyékban.

2023. június 14., szerda

Alice a Víz Hegyén

 A túra előtti napon Arcadio írt nekem és Philnek, hogy mikor és hol tud felvenni minket. Velem gyorsan meg is beszélte, Phil viszont ezt válaszolta: "Alice-szel vagyok, ezért külön megyek."

- Ismered ezt az Alice-t? - kérdezte Arcadio, mikor beszálltam az autóba.

- Nem én. Who the f@ck is Alice?

Még érdekesebb volt, hogy mikor Phil behajtott a találkozásra kijelölt parkolóba, nem ült mellette utas.

- Lehet, hogy Alice láthatatlan - vetettem fel. - Esetleg csak Phil képzeletében él.

- Vagy túl fárasztó volt az éjszakája és inkább tovább aludt - tippelte Arcadio. Phil aztán elmagyarázta, hogy Alice külön jön, Puerto de la Cruzból. Vagyis az üzenet írásakor nem volt együtt Alice-szel (aki amúgy a volt salsapartnere), csak nem annyira megy neki a jövő idő (Phil nyelvtudásáról bővebben itt: https://macskamedve.blogspot.com/2023/03/arcadio-es-technologia.html).

Időbe telt, míg Alice megérkezett; mint kiderült, előző nap nem sikerült feltöltenie a mobilnet-egyenlegét. Ezért nem tudott Phillel sem találkozni (Phil küldött ugyan neki google maps-linket, csak ő azt a telefonján nem látta), továbbá a netes üzeneteit sem sikerült megkapnia. Pedig ezekből bőven volt, mivel épp születésnapja volt. Ezen alkalomból Arcadio, az egészséges életmód apostola igyekezett meggyőzni őt, hogy szokjon le a dohányzásról.

- Kimutatták, hogy a dohányosok kevésbé élvezik a szexet. Ez az az érv, ami mindenkit meg szokott győzni. Cigizni akarsz vagy szexelni?

- A szex azért nemcsak ezen múlik - jegyeztem meg. - Hanem például a lehetőségeken.

- Igen, mert hiába nem dohányzik az ember, ha nincs kivel szexelni - állapította meg Alice. Carlosnak erre is volt megoldása:

- Na ilyenkor folytatja a dohányzást.

Az hamar kiderült, hogy előző nap nemcsak nálunk esett az eső, hanem itt a Teno-hegységben is. A faluból kiérve egy elhagyatott birtokon ringlófát találtunk, a magasabban levő ágakon már volt néhány érett gyümölcs. Carlos felnyúlt értük, mire a leveleken megrekedt összes víz a nyakamba zúdult.

- Köszi a zuhanyt, igazán nem kellett volna - jegyeztem meg.

- Jó sok víz van itt - állapította meg Arcadio.

- Hát végülis a Víz Hegye - jegyezte meg bölcsen Alice.

A Víz Hegyét, nevéhez méltón, dús vadon borította; ezek nem esőerdők, hanem köderdők, amelyek a leszálló felhőkből veszik fel a vizet. A fák törzsét vastag moharéteg borítja, az összevissza álló ágakban és kövekben pedig Arcadio különböző alakokat vélt felfedezni, például egy ponton figyelmeztetett minket egy alvó vaddisznóra, máshol ijesztő maszkot látott a sziklán:


Ez valóban olyan erdő, ahol a fáknak is füle van, de szeme és szíve bizonyosan:


Az erdő szépségeivel éles ellentétben állt Erjos egyetlen nyitva tartó kocsmája, ahová túra után betértünk. Inni akartunk Alice egészségére, a kocsmárosnő azonban közölte, hogy nincs sör (semmilyen!), mert vasárnap zárva voltak. Ezt kevésbé éreztük meggyőző magyarázatnak, lévén most már kedd volt, a sör egyébként sem arról híres, hogy könnyen megromlana. Ráadásul a pult mellett álló HMCS-k előtt konkrétan sörösdobozok álltak, bár mint Phil megállapította, a legolcsóbb szupermarketlánc saját márkás termékéből, tehát annyira nem bántuk, hogy mi nem kaptunk belőle. Viszont ekkor jöttem rá, hogy talán én is bakot lőttem a rendelésemmel.

- Lehet, hogy nem volt jó ötlet kávét kérnünk - súgtam oda Philnek. - Tartok tőle, hogy elég szar lesz.

Kihozták a kávét, Phil belekortyolt.

- Juj, ez nagyon rossz! Keserű!

- Ajaj, ha már egy angol is rossznak mondja a kávét, akkor tényleg szar lehet.

2023. június 11., vasárnap

Többszörös zenei aláfestés

 La Orotava híres a vallási ünnepeiről, de ezek közül is kiemelkedik a Corpus Christi. Ilyenkor a lakosok az utcák kövére színes homokból és szárított virágszirmokból képeket készítenek, amelyeknek az egész szigetről csodájára járnak. Ráadásul a különböző városrészek különböző napokon kerülnek sorra - a mi környékünk éppen ma, így már reggel fél nyolc körül megkezdődött a sürgölődés, kora délutánra pedig az egész utcánkat, a szomszéd utcákkal egyetemben, képek sora borította.


Az esti mise után megindult a körmenet, hogy végigvonuljon a feldíszített utcákon. A zászlóvivők igyekeztek óvatosan lépkedni a mintákon, ám az elsőáldozók kevésbé vették komolyan a dolgot, és széttaposták, sőt olykor cipőjükkel szándékosan elkenték a kemény munkával megrajzolt alakokat. A fő problémát mégsem ez okozta, hanem a szembe szomszédunk, aki szintén hozzá akart járulni az ünnepséghez, ezért két hatalmas hangfalat tett ki az ablakba és ezeken különböző egyházi zeneműveket játszott. Én rögtön sejtettem, hogy ebből baj lesz, a körmenetet ugyanis hagyományosan fúvószenekar kíséri. Távolról hallottam is a hangjukat, mikor a körmenet eleje befordult az utcába, és legnagyobb döbbenetükre hirtelen megszólalt az ablakból Bach. Az egyik pap gyorsan átlátta a helyzetet, előreszaladt a menet elé és felkiabált:

- Pedro, állítsd le a zenét! A körmenettel is jön zenekar!

- Hol van az még?

- Itt vannak már a sarkon!

- Jó, de legalább addig hadd, amíg meg nem jelenik az oltáriszentség!

A pap nyitott volt a kompromisszumra, és így történt meg, hogy formabontó módon a körmenet a hangszórókból jövő zenére vonult be az utcánkba - a képen jól látszik az oltáriszentség mögött tétlenül vonuló fúvószenekar.


Mikor az oltáriszentség megállt pont a házunk előtt, Pedro leállította a zenét, a pap rövid áldást mondott, és ezután a zenei kíséretet átvette a fúvószenekar. Őszintén szólva, bár ők szerepeltek az eredeti programban, kevésbé élveztem ezt a szakaszt - egyrészt állati hangosak voltak, másrészt repertoárjuk három zeneszámból áll, amiket épp eleget hallottam már a húsvét előtti körmeneteken. Szóval Pedro tulajdonképpen javított a hangulaton.


2023. június 7., szerda

Portugál vendéglátás

 Már az előző posztomban (https://macskamedve.blogspot.com/2023/05/fortaleza-de-sao-filippo.html) beharangoztam, hogy írok a portugál vendéglátással kapcsolatos tapasztalatainkról. Ezek többsége hasonló sebességű kiszolgálásra vonatkozik, mint a fent idézett posztban. Első napunkon például vendéglátóink a botanikus kert kávézóját nézték ki programként, ám sajnos ott épp rendezvényre készültek és ezért zárva tartottak. Jobb híján az út túloldalán ültünk le egy vendéglátóegységben, amely teraszát tekintve elegáns kávézónak tűnt, ám mikor (már rendelés után) bementem a mosdóba, egy önkiszolgáló étterem-szerű kispiszkost találtam. Pincérünk a jelek szerint nemrég érkezhetett valahonnan Délkelet-Ázsiából, mert a portugál, spanyol és angol nyelveken kívül a felszolgálás is kihívást jelentett neki. A négy italt négy körben hozta ki, Laci tejeskávéját ráadásul nem tálcán, hanem maga előtt kézben szorongatva, folyamatosan szemmel tartva az ital tetejét, nehogy kiloccsanjon belőle.

Cascaist illetően azt az infót kaptuk, hogy a jachtkikötő mellett vannak kellemes, szép kilátást nyújtó kávézók. Két ilyet is láttunk, és András közölte, hogy ő a másodikba szeretne menni. Mivel elég fancy helynek tűnt, megpróbáltam angolul rendelni, ám a 20 év körüli pincérlánykának láthatóan ez csak passzív nyelvtudás szintjén volt meg. Mikor meghallotta a laktózmentes tejet, magyarázni kezdte, hogy olyan nincs nekik, csak - és itt hosszasan keresgélt a telefonjában, tippem szerint a Google Translate-ben, míg több mint egy perc csend után befejezte a mondatot: "vegetal". Amiben persze az a vicc, hogy portugálul is így van és a kiejtése sem tér el annyira, hogy ne ismertem volna fel.

A lány ezután bement hasonló korú fiú kollégájához, valamit pakolásztak a pultban, de nem láttuk jelét annak, hogy kávé közeledne. (Mindeközben a szomszéd kávézóban, ahová András javaslatára nem mentünk, már rég kiszolgálták azokat, akik velünk egy időben érkeztek.) Tizenöt perc után a srác jelent meg egy kis papírpohárral a kezében. Belenéztem: víz volt benne.

- A kávégép még nem melegedett be - magyarázta a srác, és a biztonság kedvéért hozzátette: - Ez egy pohár víz. - Azt már nem magyarázta el, miért hozott pohár vizet és miért csak egyet.

További öt perc telt el, mire elkezdtek sertepertélni a kávégép körül, és hamarosan a pulton volt a teli kávéscsésze. Egy darab. További percekbe telt, míg a második kávéval is elkészültek és végre kihozták a rendelésünket.

Ha nem is a sebesség kapcsán, de ide kívánkozik az a pincérnő, aki lendületes személyiségét a cappuccinóra is kiterjesztette, ezzel merőben új értelmet adva a fahéjas cukor fogalmának:

Szerencsére voltak pozitív tapasztalataink is. Szombat este Judittal és öccsével, Lacival találkoztam egy kávézóban. Itt is délkelet-ázsiai pincér fogadott, de jól beszélt portugálul és azon sem kapta fel a vizet, hogy Laci, aki éveket élt Közép-Amerikában, folyamatosan spanyolul beszélt hozzá. Kihozta a rendelésünket (Judit narancslevét valamiért söröskrigliben), és mikor 7 óra 10 perckor Laci kért egy második pohár sört, akkor sem tiltakozott. 7 óra 40 körül azonban egy társaság le akart ülni a szomszédos asztalhoz.

- Elnézést, már zárva vagyunk - fordult hozzájuk a pincér. 

- Mikor zártak be? - kérdeztem kissé gyanakvóan.

- Hát hivatalosan 7-kor - felelte a srác. Zokszó nélkül ráhúzott több mint félórát a munkaidejére, de nem dobta ki a már ott levő vendégeket. Respekt.