2024. augusztus 31., szombat

Delia a Tenóban

 A Teno-hegység Tenerife egyik legszebb túraterülete, nem véletlenül járunk oda olyan gyakran. A táj élményét ráadásul jelentősen feldobja egyik legviccesebb túratársunk, Delia.

Carlos, a túravezető tudta, hogy a Barranco de los Cochinos nevű völgy elég nehezen járható, és sejtette, hogy Delia itt nem fog tudni gyorsan haladni. Ezért őt tette meg sereghajtónak, és rábízta azt a CB-rádiót, aminek a párját magánál tartotta.

- Ez jó ötlet, mert nem tudok gyorsan menni - ismerte be Delia. - De most már fogyókúrázom, még ha nem is látszik!

- Ne haragudj, tényleg nem vettük észre. Mióta fogyózol?

- Hétfőn kezdem...

Carlos még úgy sem volt nyugodt, hogy rádiót hagyott Deliánál, és többször is hátraszólt neki, hogy biztos nem tévedt-e el. Ezt én azért is meglepőnek találtam, mert a szurdokot olyan sűrűn benőtte a növényzet, hogy az ösvényről való letérés épeszű embernek nem jutott volna eszébe.


Amikor Carlos már harmadszor kérdezte meg Deliát, hogy jó úton van-e, ő besokallt.

- Az ég áldjon meg, Carlos, hát látlak, ha előre nézek!

- Tényleg? - Carlos megállt, megfordult és konstatálta, hogy ő is lát minket. - Ja, akkor jó.

Továbbmentünk, ám nemsokára pittyegést hallottunk.

- Valaki elhagyott egy okoseszközt - mondta Delia, és vadul keresgélni kezdett az aljnövényzetben, de nem talált semmit. A pittyegés ismét elkezdődött, ezúttal egyértelműen a hátizsákjából. - Ja, ez az én telefonom! Ki az a hülye, aki ilyenkor hív?

Egy másik túra a Teno világítótornyához vezetett. Tenerife legnyugatibb építménye egy kicsike félszigeten helyezkedik el, amelynek nyelénél egy védett öbölben kellemes strand található.


Mások is kihasználták, hogy ebben az öbölben már a melegebb (és a képen jól láthatóan világosabb) déli vizekben fürödhetnek, ráadásul pár méterre van a buszmegálló, mert mikor a túra végeztével megérkeztünk, már jónéhányan lubickoltak a vízben. Csapatunk legtöbb tagját ez nem zavarta, de Jonayt igen.

- Itt millióan vannak. A világítótorony alatt is van egy kis strand, menjünk át inkább oda! - javasolta. Csatlakoztam hozzá. Ez a strand egy mólón helyezkedett el, amelynek csaknem minden négyzetméterét elborították a strandtörülközők.

- Ha a másikon millióan vannak, akkor itt hányan? - kérdeztem.

- Ezer millióan. Megmártózom itt, aztán átmegyek a másik strandra a többiekhez.

Megbeszéltük, hogy én viszont rögtön visszafordulok és csatlakozom a csapathoz a másik strandon. Delia kérésre szinkronúszás-figurákat mutatott be a vízben, aztán kijött a partra és letelepedett Elena mellé.

- Hihetetlen, mekkora gyíkok vannak itt - jegyezte meg. Elena rémült arcot vágott.

- Remélem, nem a törülközőmön!

Delia nem hagyta ki a ziccert.

- De igen, ott van mögötted - vigyorgott. Bea is csatlakozott a szívatáshoz.

- Mindjárt rád mászik!

Elena rémülten ugrott fel, a két tréfamester meg jót nevetett rajta.

2024. augusztus 10., szombat

Salva nincs formában

 Amikor megérkeztünk a Dornajito-kereszt fölötti pihenőhelyre, Salva vadul keresgélni kezdett a hátizsákjában. Kiderült, hogy nem találja a napszemüvegét. Mivel eddig alapvetően erdőben mentünk és nem volt szükségünk napszemüvegre, bennünk felmerült a kérdés, hogy egyáltalán láttuk-e őt napszemüvegben, de aztán a túra elején készült csoportképről kiderült, hogy tényleg abban indult el. Arra jutott, hogy útközben hagyhatta el, és bejelentette, hogy elindul visszafelé megkeresni.

- És ha pár száz méteren belül nem találja meg, visszagyalogol a túra kezdetéig? - vetettem fel. Ez Salvában is felmerülhetett, mert bejelentette, hogy inkább kiválik a csoportból és ugyanarra megy vissza, amerről jöttünk. Az a két lány, akik Salva kocsijával jöttek, gyorsan csatlakozott hozzá, nehogy elveszítsék a fuvart.

Mi, többiek lesétáltunk a Dornajito-kereszthez, ahonnan szép kilátás nyílt volna, ha nem felhőtenger van alattunk. A kereszt mellett felfedeztünk egy könyvet, és Natu azt hitte, ez egyfajta közösségi könyvesdoboz, amilyenek sok faluban, sőt még néhány strandon is előfordulnak errefelé. Kiderült azonban, hogy az itt található egyetlen könyv Alexander von Humboldt útinaplója, aki tenerifei útján a Teidére menet itt vett vizet az akkor még működő forrásból. Még szerencse, mert így a kereszt a forrás elapadása után is látnivaló maradt.


Indultunk tovább, mikor túravezetőnk, Juan telefonhívást kapott Salva egyik útitársától: meglett a napszemüveg! Így mégsem fordultak vissza, hanem követtek minket, és a következő útelágazásnál bevártuk őket.

Visszafele egy bicikliúton mentünk, és Juan előre szólt, hogy húzódjunk az út szélére, hogy elférjenek a kerékpárosok. Persze a csoport tagjai nem szívlelték meg ezt a tanácsot, így több esetben is előre kellett kiabálnunk, amikor biciklisták jelentek meg mögöttünk. Különösen Salva sétált folyamatosan az út közepén. Egy ponton Juan besokallt és előrement hozzá.

- Figyelj, Salva, menjünk inkább az út szélén, arra az esetre, ha jön egy biciklista.

Salva azonban láthatóan csak a mondat végét hallotta meg.

- Jön egy biciklista? De jó, hogy szólsz! - majd odakiáltott az előtte haladóknak: - Húzódjatok félre, jön egy biciklista!