2014. március 26., szerda

FUTÁR rulez

A múlt ősszel kerültek először használatba a FUTÁR-kijelzők Budapesten: jellemzően az a szöveg állt rajtuk, hogy a 2-es metró nem közlekedik. Gondolkoztunk is, mi fog történni, ha helyreáll a metróközlekedés; valószínűleg azt fogják rendkívüli hírként kezelni, hogy jár a 2-es metró.

Elvileg persze nem erre vannak, hanem arra, hogy mutassák, melyik busz hány perc múlva érkezik. Nem tudom, GPS alapon történik-e ez, de ha igen, a GPS olykor elromlik. (Van ilyen; az enyém egyszer a Hármashatár-hegy oldalában közölte, hogy 25 méterrel a tengerszint alatt vagyok.) A minap egy megállóban a FUTÁR azt jelezte, hogy az (egyébként hivatalosan 10 percenként közlekedő) 112-es busz 11 perc múlva érkezik. A 112-es közben befutott fél percen belül, ám a tábla felirata nem változott.

A használattal akkor is lehetnek gondok, ha történetesen az időpontok stimmelnek. Látássérült ismerősöm például nem sok hasznukat veszi. Egy társaságban beszélgetve erre az a megoldási javaslat született, hogy egy gomb megnyomására az oszlop hangszórón keresztül felolvasná a tábla tartalmát. Csakhogy a vakok ezzel nem lennének ki a vízből, mert a FUTÁR-oszlopokat okosan különböző pontokra helyezték el a megállókon belül, így muszáj lenne végignyomkodniuk az összes oszlopot.

Az elhelyezés nemcsak megállón belül probléma. A Népszínház utca elején levő kijelző például hűségesen közli a Blaha Lujza téri megállókba érkező buszokat. Ezek igen forgalmas megállók, így a tábla utolsó sorában is általában 3 percen belüli időpont szerepel; ennek túl sok értelme nincs, mert rövidtávfutó rekordernek kell lenni ahhoz, hogy valaki a belvárosi forgalomban 3 percen belül odaérjen a megállóba. A Népszínház utcából induló járatok természetesen nem szerepelnek a táblán.

Ezeken bosszankodhattunk az elmúlt fél évben, de szerencsére most minden gondunk megoldódott. Az elmúlt napokban minden tábla azt közli velünk, hogy a 4-es metró beindulása után változások lesznek a közlekedésben (ezt rögtön sejtettük, például eggyel több metróvonalunk lesz). Ennek köszönhetően többé nem látható, milyen buszok fognak érkezni a megállóba – és az ezzel kapcsolatos bosszankodást is elfelejthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése