2018. május 12., szombat

Jó a szlovák a háznál

Szlovák túratársunk, Feri, sok vidám pillanatot szerzett nekünk. Természetesen azt a napot élvezte a legjobban, amikor eltúráztunk a zöld határra. Már odaérkezés előtt, a Bodó-réten örömmel fedezte fel a távolban Kassa lakótelepeit.
- Azért a főteret leszámítva elég ronda hely ez a Kassa – jegyezte meg egy túratárs, mire Feri szemrehányóan nézett rá.

A zöld határon kreatív módon zöld jelzést futtatnak végig. Ez pontosan a határt követi, tehát vannak benne durva emelkedők és olykor elburjánzott bozótosok is, amelyek a turistautat is rendesen benőtték. Ugrattam is Ferit, hogy mennyire nem tartják karban a turistaútjaikat.
- Ez magyar turistaút – vágott vissza teljes joggal. Az út ugyanakkor át-átkanyargott szlovák területre, hol jobbról, hol balról kerülve meg a kilométerköveket. Amikor a szlovák oldalra kerültünk, aggódni kezdtem, hogy ott vannak medvék, de Feri megnyugtatott, hogy átjönnek a magyar oldalra is. Talán ők döntötték ki azt a kilométerkövet is, amely a földön feküdt, bár Ferinek erre más volt az elmélete:
- Ezek biztos az irredenták voltak.

Úticélunk, a Kis-Milic nem egyszerű eset. Egyrészt a környék tele van Milic nevű hegyekkel („Ez milyen Milic?” – kérdezte egyikükre mutatva egy túratárs, mire Gazsi rávágta: „Ez semmilyen Milic”, aztán kiderült, hogy mégis valamilyen Milic). Másrészt a magyar oldalon található Kis-Milic mellett van egy szlovák Maly Milic is, ahova a Milic-nyeregből vezet turistaút; Mariann erre indult el, és kissé ledöbbent, mikor odaérve kizárólag Szlovákia felé vezető turistautakat talált. Ráadásul a Kis-Milicen nem olyan régóta van kilátó, tehát a nagyobb jelzések elkerülik és nem olyan könnyű odajutni, sem onnan vissza az országos kékre. Nem csoda hát, hogy a kilátó tövében egy eltévedt házaspár lépett hozzánk, akik a Nagy-Milicre vezető utat keresték. Hamar kiderült azonban, hogy magyarul nem tudnak. Isteni szerencse, hogy itt van velünk Feri, gondoltuk, és lehívtuk a kilátóból.
- Feri, magyarázd el nekik, hogy menjenek a Nagy-Milicre.
- Közel van, alig 10 perc – kezdett bele Feri – magyarul; szemlátomást nem merült föl benne, hogy oka lehet, ha őt kértük fel a magyarázatra. A másik (magyar) Feri elmagyarázta neki, hogy ezek szlovákok.
- Slovensky? – kérdezte Feri a biztonság kedvéért.
- Ne, cesky – felelték ők, de persze megkapták a magyarázatot, ezúttal már szlovákul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése