2019. július 16., kedd

Molly

Gazsi a Moli-pihenőhöz tervezte az ebédet. Nem meglepő módon a túratársak első kérdése ez volt:
- Ki az a Molly?
- Az egyik vombat az állatkertben – feleltem felkészülten. Betti megdöbbent.
- Milyen furcsa, egy ilyen bájos női név, és erre egy vombatot hívnak így. Ez azért elég szokatlan lehet.
- Neki nem – vetettem ellen. – Ő vombatnak született, neki ez a természetes.
- Igazából ez nem Molly, hanem Moli-pihenő – tájékoztatott Gazsi. – Egy Molnár Lajosról nevezték el.
- De ki az a Molnár Lajos?
Régebben Gazsi egy ilyen kérdést megkerült volna. (Emlékezetes beszélgetésünk a Noszlopy-kunyhónál: „Miért hívják ezt Noszlopy-kunyhónak?” „Mert itt lakott a Noszlopy.” „És miért lakott itt?” „Mert itt volt a kunyhója.”) Most azonban, hogy ő is az okostelefon-tulajdonosok soraiba lépett, nem hagyta annyiban és rákeresett az interneten.
-„Molnár Lajos emléktábla, kőpad, csodálatos kilátás a Prédikálószék - Dömös - Szemt Mihály-hegy - Dunakanyar irányába” – olvasta. – De nem derül ki, ki volt az a Molnár Lajos.
- Gyerekkoromban lakott a házunkban egy Molnár Lajos, de nem hiszem, hogy pihenőt neveztek el róla. Keress rá a wikipédián – javasoltam.
- Ez a wikimaps volt, a wikipédián nem is szerepel – tájékoztatott Gazsi és tovább keresett. Betti is elővette a telefonját, hátha talál valamit.
- „Foglalta a KPVDSZ Vörös Meteor Természetbarát Egyesülete Hegymászó Szakosztálya MOLNÁR LAJOS emlékére 1975. Molnár Lajos emlékére lett a kőpad neve Moli pihenő” – olvasta Gazsi.
- Te is a kéktúra oldalát nézed? – pillantott föl a telefonjából Betti.

Az általános leírásokból azonban nem derült ki Moli kiléte, így Gazsi új módszerhez folyamodott: kipróbálta a hangfelismerést. Lassan és tagoltan belemondta a telefonba:
- Molnár Lajos turista – majd megnézte az eredményt. – Na jó, ez biztos nem ő volt. Molnár Lajos vadász. Semmi. Molnár Lajos erdész.
- Ha minden foglalkozást felsorolsz, az sokáig fog tartani – jegyezte meg valaki.

Hosszas nyomozás után kiderült: Molnár Lajos (Moli) egy turistaegyesület fotószakosztályának volt a vezetője. Továbbra se tudjuk, miért az ő nevét viseli a pihenő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése