2014. május 19., hétfő

Lajhárshow

Az eső elől a látogatók bemenekültek a pálmaházba, ahol 5 perc múlva elkezdődött a Trópusi vihar című programpont. A mellékfolyosókon szerencsére nem, így többen oda húzódtak be az immár kint és bent egyaránt zuhogó eső elől. De nemcsak ezért volt tömeg a lajhároknál. Ezen a borongós napon a legtöbb állat passzívan heverészett, a gondozóknak így eszükbe se jutott, hogy szokás szerint őrséget álljanak a kisgyermekes lajhármama mellett. Pedig az álmosító idő őt, úgy tűnik, épphogy felébresztette. Mikor beértem, éppen egy rózsaszín virágot evett fejjel lefelé lógva. Meglehetős odafigyelés kellett ahhoz, hogy valaki észrevegye: egy másik jószág is lóg beléje kapaszkodva, a rózsaszín virág másik felét rágcsálva:


Persze a látogatók körbeállták őket, kattogtak-villogtak a fényképezőgépek. Erre egy idő után a lajhármama is felfigyelt. Teljes hosszában kinyújtózott, és érdeklődve figyelte a látogatókat.


Kinyújtotta a kezét a hozzá legközelebb álló férfi felé, és óvatosan a karmába fogta annak csuklóját. Az orrához emelte, megszimatolta, majd elengedte. Utána egy mellette álló szőke lány haját simogatta meg; a lány épp az ellenkező irányba nézett, úgyhogy kis híján frászt kapott. Az első férfi tovább fotózott. Ekkor a lajhár ismét kinyújtotta a karját: szemlátomást a fényképezőgép érdekelte.


A férfi készségesen odanyújtotta a gépet (persze nem engedte el közben). A lajhár alaposan megvizsgálta, de elégedettnek tűnt a minőséggel és visszaadta a gépet (és az azt tartó kezet) tulajdonosának.

Persze nem minden állat van olyan helyzetben, hogy testközelből vizsgálhassa meg a technika vívmányait. Aurórát például teljesen elbűvölte Dani kék esernyője, de ő ugye nem tudott testközelbe kerülni vele, csak a fa tetejéről meresztgette rá cipőgomb-szemeit:


Miközben Aurórával szemeztünk, egy ormányos medve húzott el mellettünk pórázon, aki viszont a kifutó betonalapját kívánta közelebbről megvizsgálni.
- Nézd, sétáltatják az ormányos medvét!-szóltam oda Daninak. Az állatka gondozója, aki nagy erőfeszítések árán igyekezett a jószágot a Barlangterem felé orientálni, önkritikusan helyesbített:
-Inkább ő sétáltat engem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése