2015. szeptember 21., hétfő

Állati migránsok

Miközben kormányunk vadul védelmezi országunkat és az (erre a védelemre amúgy igényt nem tartó) Európai Uniót az emberi migránsoktól, ügyet sem vet arra, hogy állampolgárai személyes terébe más emlősök tolakodnak be.

- Hová tud egy macska elbújni egy lakásban? – Attila kérdése eléggé meglepett, lévén nincs macskája, de hamarosan fény derült a helyzetre. Előző nap a nyitott ablakon beszökött a lakásába egy cirmos, aki befészkelte magát a konyhaszekrény tetejére. Miután fényképes dokumentációt készített az esetről „A bevándorlók már a konyhaszekrény tetején vannak” címmel, az effajta népszerűséget nem kívánó állat azonban távozott. Másnap, miközben Attila a munkahelyén volt, beriasztott a lakásriasztója. A mobilja segítségével rákapcsolódott a kamerára (ehhez én nem értek, de Attila a technológia segítségével szerintem még olyasmit is tud csinálni, amit még fel se találtak) és meglátta, hogy egy macska – vélhetően ugyanaz – mozog a lakásban. Hazament, de nem talált senkit, ekkor hívott fel engem mint macskaszakértőt. Végigvettem vele a lehetséges rejtekhelyeket, de legtöbbjükre azt mondta, hogy már megnézte. Eléggé úgy festett a dolog, hogy kénytelen lesz menedékjogot adni (Tóni rögtön fel is ajánlott egy macskakosarat erre az eshetőségre). Pár nap múlva azonban emailt kaptunk Attilától, amelyben leírja a történetet és így fejezi be: „Meg lett. És meg lett a lakásnak egy olyan zuga amiről sejtelmem sem volt, de egy macska pont befér.”

Pár héttel Attila esete után Sztellékkel túráztunk éppen, amikor facebook üzenetet kaptam Pixitől: „Mit csináljak, ha fogok egy kóbor macskát a lakásomban?” „Tartsd meg!” – írtam vissza közös üzenetünket, később hozzáfűzve pár tanácsot az élelmezéssel, állatorvossal stb. kapcsolatban. Pixi azóta nem jelentkezett, így nem tudom, adott-e végül az ő migránsának letelepedési engedélyt.

Ugyanaznap este a pizzériából hazafelé sétálva megpillantottunk egy macskát. Közelebb mentem, hogy barátkozzak vele, ő azonban ezt szemlátomást nem akarta: futásnak eredt, és meglepetésünkre egy közeli ház előtt parkoló autó nyitott csomagtartójába ugrott be. Figyelmeztettük a kocsi tulajdonosát, akinek már nem volt ismeretlen a jelenség:
- A másik most ugrott ki – és a kerítés mellett szaladó macskára mutatott.

Az állati migránsok azonban nemcsak szárazföldön próbálkoznak. Amíg nyaralni voltunk, András édesanyja minden este kinyitotta fia szobájának az ablakát. Hazaérkezve András meglepetten tapasztalta, hogy néhány denevér távollétében illegális házfoglalást hajtott végre. Este kitessékelte őket, ám elkövette azt a hibát, hogy ezután nyitva hagyta az ablakot. Mondanom sem kell, hajnalban szárnycsapkodásra ébredt: a migránsok visszatértek. Nagy nehezen elhajtotta őket, de nem nézett elég alaposan körül. Másnap ugyanis kiderült, hogy egy kicsi migráns még megbújt a falinaptár mögött. Legutóbbi információink szerint a függönykarnis mellett tartózkodik és menedékjogért folyamodott az illetékes hatóságokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése