2017. május 13., szombat

Ciprióta lazaság

A ciprusiak nem stresszelnek fölösleges dolgokon – például olyasmin, hogy sürgeti őket az idő. Bár Páfosz 2017 elejétől Európa kulturális fővárosa, májusban még javában zajlottak azok a felújítási munkák, amik ehhez kapcsolódtak. A pontosság sem tartozik legfontosabb erényeik közé. Egyszer egy páfoszi parkban sétáltunk reggel 10 óra után 5 perccel, amikor egy turista megszólított minket és megkérdezte, tudunk-e valamit a múzeumról, merthogy hivatalosan 10-kor kellett volna kinyitnia. Megnyugtattuk, hogy várjon egy kicsit, előbb-utóbb biztosan bejuthat.

Ha a rendszer támaszt akadályokat, megvan rá a megoldásuk. A Taco Bell pénztárosa minden további nélkül beleegyezett, hogy fajitánkat hús nélkül készítse el. A pénztárgépen viszont nem volt ilyen egyszerű beállítás, ezért a blokkon a két vega fajita az alábbi módon szerepelt:
1 csirkés fajita csirke nélkül
1 marhahúsos fajita marhahús nélkül

Ugyanakkor a ciprióták nem egykönnyen jönnek zavarba. Agios Georgiosban a régészeti lelőhely jegyárusával kölcsönösen csalódást okoztunk egymásnak: mi neki azért, mert nem akartunk bemenni, ő nekünk pedig azért, mert csak magáról a lelőhelyről tartott brosúrákat, pedig mi a közeli túraútvonalakról szerettünk volna valami leírást.
- Azt reméltük, van valami információja a környékről – magyaráztuk neki.
- Ez is a környékhez tartozik – felelte a bácsi teljesen jogosan.

Hasonlóan találékonynak bizonyult egy kis hegyi faluban a kávézó tulajdonosnője, mikor kihozta nekünk tálcán a kávét, teát, cukrot és hamutartót; ekkor szembesült vele, hogy asztalunk egyik lába rövidebb a többinél és ezért billeg. Mi megnyugtattuk, hogy minket nem zavar, ám a ciprusi vendégszeretet nem engedi meg, hogy a vendéget billegő asztalhoz ültessük. A néni töprengett egy kicsit majd megkérdezte:
- Dohányoznak?
Nemleges válaszunkra fogta a hamutartót és betette a rövidebb asztalláb alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése