2017. május 7., vasárnap

Ciprusi útmutató élvezeti cikkekhez

Cipruson a kávé török kávét jelent. Függetlenül attól, hogy az ember tejeskávét, cappuccinót, jegeskávét, jeges cappuccinót vagy frappét rendel, ugyanazt a zaccos, tejet alig tartalmazó izét hozzák ki habszerűséggel (de nem tejhabbal) a tetején, maximum a hőmérséklete különbözik. András számára mindennap külön programpont volt európai kávét találni, így igencsak megörült, mikor Limassolban közöltem vele, hogy befelé jövet láttam egy Costa Cafét. Sajnos arra rosszul emlékeztem, hol láttam, úgyhogy negyedórát mentünk ellenkező irányban, míg végül GPS segítségével meglett. András teljesen elégedett volt a termékükkel, és Páfoszba visszamenet azon hőbörgött: panaszlevelet fog írni az ottani polgármesternek, amiért Páfoszban nincs Costa Café. Ebben a pillanatban hajtottunk el egy városszéli pláza mellett, amelynek homlokzatán ott virított a Costa emblémája.
-Na jó, de ennyire kint a városból!-problémázott tovább András. Ezután beértünk a városba - és csodák csodája, a belvárosi plázában is volt Costa Café.

Míg kávé szinten dúl a nemzeti öntudat, a borokkal korántsem ez a helyzet. Mikor a sarki görög tavernában András fehérbort rendelt, egy kis üveges (egyébként nagyon finom) chilei terméket kapott. Legközelebb, ebből tanulva, helyi bort kértünk, ám kiderült, hogy azt csak nagy üveggel tartanak. Mikor mondtuk, hogy ez sok lesz, mi csak két pohár bort kérünk, ismét kis üvegben kaptunk - francia bort.

Andrásnak van egy olyan szokása, hogy bárhol járunk külföldön, vesz egy doboz helyi szivart - így egyben megkóstol egy helyi specialitást és nem gazdagítja a nemzeti dohányboltot. A ciprusi dohányboltokban azonban mindig azt a választ kapta, hogy helyi szivart nem tartanak. Úgy döntöttünk, a taverna főpincéréhez fordulunk az ügyben, aki szemünkben a ciprusi vendégszeretet élő megtestesülése volt. Ő valóban fényt is derített a rejtélyre.
- Cipruson nincs jó szivar! A ciprusiak azt szívják, amit a kontinensen - cigit, füvet, dzsengát... Még azt se tudják, hogy a szivar végét le kell vágni. Nincs is szivarvágójuk. Itt csak az Anthony Quinn szivarozott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése