2018. április 6., péntek

Best of kampány 2018

Az idei választási kampányban nemcsak a pártok vetették be magukat teljes gőzzel, hanem a lakosság sem fukarkodott a plakátokra és választási üzenetekre adott visszajelzésekkel. Ezek egy része szervezett formában indult (a Kétfarkú Kutyapárt természetesen élen járt ebben), de sok spontán graffitis is akcióba lépett. Egy rövid válogatás következik, politikai hovatartozástól függetlenül és a teljesség igénye nélkül.

Meglevő plakátokat átalakítani a legkönnyebb feladat. Az "Állítsuk meg Soros jelöltjeit!" plakáton csak egy szót kellett átjavítani az "Állítsuk meg a FIDESZ jelöltjeit!" üzenethez. Egy másik graffitis a DK plakátjainak mondatához fűzött egy megfelelő tárgyat: "Gyurcsánnyal megcsináljuk!" "A csődöt".

A Momentum Mozgalom matricákat gyártott, amelyeket a "Nekünk Magyarország az első!" plakátokra lehet ragasztani, így ebből születtek "Nekünk a stadionépítés/a gyűlölködés/a vejem/Oroszország stb. az első" változatok. Lelkes támogatók ezeket a matricákat a bevándorlóellenes plakátokon is felhasználták, így lett ezekből "Stop Oroszország" vagy éppen - némi nyelvi pontatlansággal - "Stop a vejem".

A buszmegállókban felhelyezett plakátok graffitizésénél, illetve leragasztásánál felmerül az a probléma, hogy ha mozgóplakátról van szó, vagy esetleg az eredetit leszedik, a módosítás az üvegen marad. Ezért a járókelők ugyancsak csodálkozhattak, hogy miért szerepel a Detki keksz reklámján "Oroszország", vagy mitől "Rasszizmus" a Vivicittá futóverseny.

Nemcsak meglevő plakátokat lehet módosítani, néhány kreatív honpolgár saját graffitikkel indult. Ilyen Budakeszin a szokatlanul megengedő "KDNP és FIDESZ rózsafüzérrel Soros ellen - legalább addig sem lopnak", valamint a FIDESZ-párti (és korlátozott antropológiai tudásról tanúskodó) "Orbán vagy Turbán?"

Természetesen a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nyújtotta a legtöbb élményt a humorra vágyó választópolgároknak. Őszinte bánatom, hogy nem abban a kerületben lakom, ahol jelöltjük Klári, a savköpő menyét (jelszava: "Savazz menyéttel!"), bár Marci szerint egy átjelentkezés semmi gondot nem jelentene ennyi választási svindli mellett.


A kétfarkúak színeiben indul még néhány eredeti figura, például Baranya menyében a Komlosaurus (a párt legrégebbi jelöltje), Sopronban Sopron csirkéje ("Ne nézz madárnak" szlogennel), Vas megyében Yoda, a bulldog, Szigetváron pedig Hürrem Szultána. Választási ígéreteik is eredetiek, a hetedik kerületi jelölt például bevezetné a Dunát a Nagykörútra, az ötödik kerületi jelölt pedig, némileg módosítva a párt szlogenjét, ingyen életet és örök sört ígér. És bár a kétfarkúak elsősorban proaktív, és nem reaktív kampányt folytatnak (például illegálisan behatolnak a kórházakba és szappant csempésznek a mosdókba), azért arra is van példa, hogy véleményt nyilvánítanak ellenfeleikről. A hetedik kerületi DK-s jelölt, Oláh Lajos plakátjára például a következő matricát ragasztották: "Szavazzon a kutyára! Megígérjük, hogy mi sem járunk majd be dolgozni, mint a Lajos!"

Ez történetesen egy olyan választási ígéret, amit hajlandó vagyok elhinni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése