2018. október 19., péntek

Doña Filoména Andalúziában

Doña Filoména egész úton velünk volt, minden kirándulásra elkísért minket, de szerencsére szállásról nem kellett neki gondoskodnunk. Ő ugyanis András tabletjének GPS-hangja.

Ennek ellenére azért ő sem tökéletes. Granadai sétánk után, mikor megpróbáltunk visszajutni az autópályára, meglepő módon nem arra irányított minket, ahonnan jöttünk.
- A másik út vezetett a körgyűrűre – jegyeztem meg, de András Doña Filoménára hallgatott. Bennem felrémlett az az eset, amikor még Lengyelországban a Mala GPS-éből beszélő „női hang” (ahogy Sanyi nevezte) Kisárva helyett majdnem elvitt Krakkóba. Doña Filoména ennyire azért nem volt elvetemült, viszont keresztülvezetett minket Granada belvárosán, ahol már kezdett felgyűlni a délutáni forgalom. Tény, hogy így sokkal többet láttunk a város modern részéből, viszont több mint félórába telt kikeverednünk.

Doña Filoména az autópályákon viszonylag ritkán szólalt meg, a városokban viszont annál gyakrabban, ugyanis az andalúzoknak van egy szenvedélye: a körforgalom. (Torremolinosban konkrétan még gyalogos körforgalmat is láttam: egy kilátóteraszt kétoldalról került meg egy-egy lépcső, és a helyiek kötelességtudóan a jobboldalin mentek le, a baloldalin fel.) Így a parti úton hajtva folyamatosan ezt hallgattuk:
„100 méter múlva hajtson be a körforgalomba, majd hajtson ki a második kijáraton. Hajtson ki a körforgalomból, majd hajtson be a körforgalomba. Hajtson ki a második kijáraton.”
András is unhatta már ezt, mert egyik nap a kocsiba beszállva megjegyezte:
- Azért Doña Filoména nélkül is kitalálunk az autópályára, ugye?
Elindultunk; csakhogy András nem kanyarodott fel a jól ismert utcán az autópálya felé, hanem maradt a városokat átszelő parti úton, ahol egymást követték a körforgalmak. Csak két településsel arrébb kapott észbe:
- Tulajdonképpen miért erre jöttem?
- Nem tudom, de valahogy föl kéne kavarni az autópályára.
- Bekapcsolom Doña Filoménát – döntötte el András, pont amikor felhívtam a figyelmet az autópálya felé vezető nyílra.
- És akkor Granada belvárosán keresztül fog elvezetni minket Gibraltárba?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése