2018. október 18., csütörtök

Veszélyes állatok Gibraltáron és környékén

Mindannyian ismerjük a "szarvasveszély" táblát; gyerekkoromban mindig ezzel ijesztgettük nagyanyámat, aki minden állattól félt, amik szaladnak, attól meg pláne. Apukám meg elmagyarázta, hogy a szarvas azért veszély,mert rondán összetöri az autót, ha találkoznak (amellett,hogy ő maga se fog örülni). Az is közismert, hogy más országokban hasonlóan autókra (is) veszélyes állatokat jeleznek a táblák, így van Norvégiában Rénszarvasveszély, Afrikában pedig Elefántveszély és Vízilóveszély.

Ennek fényében nem lepődtem meg, mikor Gibraltáron Majomveszély táblával találkoztam. Hiszen a felső sziklán bármikor megtörténhet, hogy egy makákó keresztezi a gyalogos vagy autós útját:


Ráadásul aki elüt egy ilyen majmot, az nemcsak az állatka életét és saját autóját veszélyezteti, hanem az Egyesült Királyság jövőjét is. Hiszen tudjuk: Gibraltár csak addig marad brit kézen, amíg a szikláin majmok élnek. Nem csoda, hogy egész csapatot foglalkoztatnak kizárólag a majmok ellátására. A képen látható példányt először egy ösvényen pillantottuk meg, mellette a felirat: "Vigyázat, a majmok agresszívakká válhatnak, ha el akarnak menni mellettük az ösvényen." Egyszóval kerülnünk kellett, hiszen a majmoknak van elsőbbségük.

Úgy tűnik azonban, Gibraltár más állatainak a biztonságáról is gondoskodik. Továbbmenve ugyanis meglepve tapasztaltunk Lepkeveszély, Gyíkveszély és Fürjveszély táblákat. Mivel nem valószínű, hogy egy lepke elütése komoly kárt okozna az autóban, arra jutottunk, hogy ezeknek az állatoknak is elsőbbségük van.

A legfurcsább tábla azonban már hazafelé menet, Benálmadera külvárosában jött szembe velünk: egy teljesen beépített területen tűnt fel a Pávaveszély tábla. Konkrétan az egész andalúz partvidéken nem láttunk pávát, így abban a minimális méretű parkban sem, amelynek közelsége esetleg okot adhatott volna a táblára. Miközben a rejtélyen törtük a fejünket, egyszer csak három csirke rohant ki az útra. Tehát a potenciális magyarázatok:
1. Benálmadera lakói nem túl jók biológiából.
2. A pávák átalakultak.
3. A helyiek úgy gondolták, az autósok motiváltabbak lesznek a pávák megőrzésére, ezért kicsit szépítettek a táblán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése