2023. június 11., vasárnap

Többszörös zenei aláfestés

 La Orotava híres a vallási ünnepeiről, de ezek közül is kiemelkedik a Corpus Christi. Ilyenkor a lakosok az utcák kövére színes homokból és szárított virágszirmokból képeket készítenek, amelyeknek az egész szigetről csodájára járnak. Ráadásul a különböző városrészek különböző napokon kerülnek sorra - a mi környékünk éppen ma, így már reggel fél nyolc körül megkezdődött a sürgölődés, kora délutánra pedig az egész utcánkat, a szomszéd utcákkal egyetemben, képek sora borította.


Az esti mise után megindult a körmenet, hogy végigvonuljon a feldíszített utcákon. A zászlóvivők igyekeztek óvatosan lépkedni a mintákon, ám az elsőáldozók kevésbé vették komolyan a dolgot, és széttaposták, sőt olykor cipőjükkel szándékosan elkenték a kemény munkával megrajzolt alakokat. A fő problémát mégsem ez okozta, hanem a szembe szomszédunk, aki szintén hozzá akart járulni az ünnepséghez, ezért két hatalmas hangfalat tett ki az ablakba és ezeken különböző egyházi zeneműveket játszott. Én rögtön sejtettem, hogy ebből baj lesz, a körmenetet ugyanis hagyományosan fúvószenekar kíséri. Távolról hallottam is a hangjukat, mikor a körmenet eleje befordult az utcába, és legnagyobb döbbenetükre hirtelen megszólalt az ablakból Bach. Az egyik pap gyorsan átlátta a helyzetet, előreszaladt a menet elé és felkiabált:

- Pedro, állítsd le a zenét! A körmenettel is jön zenekar!

- Hol van az még?

- Itt vannak már a sarkon!

- Jó, de legalább addig hadd, amíg meg nem jelenik az oltáriszentség!

A pap nyitott volt a kompromisszumra, és így történt meg, hogy formabontó módon a körmenet a hangszórókból jövő zenére vonult be az utcánkba - a képen jól látszik az oltáriszentség mögött tétlenül vonuló fúvószenekar.


Mikor az oltáriszentség megállt pont a házunk előtt, Pedro leállította a zenét, a pap rövid áldást mondott, és ezután a zenei kíséretet átvette a fúvószenekar. Őszintén szólva, bár ők szerepeltek az eredeti programban, kevésbé élveztem ezt a szakaszt - egyrészt állati hangosak voltak, másrészt repertoárjuk három zeneszámból áll, amiket épp eleget hallottam már a húsvét előtti körmeneteken. Szóval Pedro tulajdonképpen javított a hangulaton.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése