2010. február 16., kedd

Kényes témák

Az angol nyelvkönyvekben megfigyelhető az a tendencia, hogy igyekeznek az ellentmondásos vagy egyes hallgatók érzéseit esetleg sértő témákat fokozatosan kiszedni. Valószínűleg így került ki a későbbi kiadásokból a cigizés miatt lehordott iskolásfiú, a szellemirtó lelkész vagy a tök műveletlen amerikai turisták története. Az angol szerzők azonban nem számoltak azzal, hogy Magyarországon ártatlannak tűnő témák is problémásak lehetnek.

A tegnapi olvasmány témája a kölcsönszavak voltak, megvitatandó kérdésként pedig ez szerepelt: "A te anyanyelvedbe melyik nyelvekből kerültek kölcsönszavak?" A szokásos angol-török-latin lista mellett az egyik úriember benyögte: "sumér". Nem akarván vitába szállni, annyit tettem hozzá, hogy nem a nyelv eredetéről, hanem kölcsönszavairól van szó. Időközben valaki a küzdősportokra emlékezve bedobta a japánt is, a sumér mellett kardoskodó Józsi azonban letorkolta:
- Nem, nem. Ezek a nyelvek mind a magyarból származnak. A hunok telepítették be Indiát is, Japánt is, meg egész Európát. Az összes nyelv ebből származik.
Ezek után a csoport vegán tagját azzal próbálta megnyerni az elméletének, hogy közölte: Nimród királyunk volt az első vegetáriánus. Mikor óvatosan megjegyeztem, hogy ez nyilván Európára értendő, hiszen Indiában jóval régebb óta vannak vegetáriánusok, Józsi felháborodottan válaszolt:
- Hogy mondhatsz ilyet? Nimród fejedelem több százezer évvel ezelőtt (!) élt, akkor még Indiában nem volt senki! Indiát is mi telepítettük be!

Tanulság: ezt az olvasmányt a jövőben csak alapos megfontolás után fogom tanítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése