2016. december 22., csütörtök

Akikhez nem jön a Mikulás



Szomorú, de köztudott tény, hogy az Állatkert lakói nem várhatnak színes csomagokat a karácsonyfa alatt, és a hócipős nyúl is hiába tenné ki a hócipőjét az ablakba december 6-án. Aggodalomra azonban semmi ok: ajándékok híján az állatok maguk találják ki játékaikat.

A kea ilyen szempontból előnyt élvez a többiekkel szemben, ugyanis rendszeresen kap játékokat, bár ez valószínűleg az állatkert újrahasznosítási programjának része. A keák kedvenc játéka ugyanis a műanyag flakon, amelyet nagy hatékonysággal szednek darabokra.




A szétszedéses játékot a rozsomák is eltanulta tőlük, műanyag flakon híján azonban más célpontot kellett keresnie. Ez a fatörzs pont megfelelt a célnak: a képen is látható, hogy az állatka módszeresen, a tetejétől kezdve hántotta le róla a kérget.


Más játékoknak az a lényege, hogy bele tudjuk élni magunkat valaki másnak a szerepébe. Az egyik repülőkutya ma lajhárt játszott: hátsó lábai és a szárnyán levő karmok segítségével függeszkedett egy vízszintes ágon és így haladt előre, denevértől teljesen szokatlan módon.

A függeszkedést a makik is jó játéknak tekintik, de további kreativitást visznek bele. A mai játék címe az volt: „min lehet még felmászni a fatörzsön kívül?” A szerecsenmaki először a fal egyik kiszögellésén mászott föl-le (pici mancsnyomokat hagyva),majd célba vette a ketrecek üveglapjait összekötő fémrudakat. Felszáguldott az egyiken, kézen függeszkedve akcióhős módjára átmászott a másikig és azon leszaladt, az üveg mögött ülő fajtársa nagy megdöbbenésére. Julien király, a hím kattamaki is felszaladt egy fémoszlopon és leült a tetején. A nőstény kattamaki ellenben a szívószál problematikáját próbálta megérteni: egy földön heverő szalmaszálat tanulmányozott alaposan.


És mit tegyen az, akinek még ilyen eszközök sem állnak rendelkezésre? A kispandák tudják a választ: egy jó kis közös hempergésnél nincs jobb karácsonyi program!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése