2016. december 16., péntek

Kanári településnevek

A Kanári-szigetek lakóinak érdekes módon működik a kreativitása, amikor településeiknek kell nevet adniuk. Tenerife északi részén olyan helyeket találunk, mint El Rincón (a fiók) vagy Los Abrigos (a kabátok). Vidám dolog lehet La Matanzában lakni (az öldöklés): ezt azért nevezték el így, mert egy régi csatában a guancsók itt mészárolták le a spanyol sereg nagy részét. (A perspektívát mutatja, hogy nem kaptak ilyen baljós nevet azok a települések, ahol a spanyolok győzték le a guancsókat.) Lanzarote lakói azonban ezen is túltesznek.

Itt is van egy El Rincón, valamint figyelemre méltó a Tías (nénik) településnév is. A helybéli rockereknek valószínűleg kedvenc helye a nemes egyszerűséggel Ye névre hallgató falu. András rendkívül jól szórakozott Nazaret város nevén, ahol többször is keresztülutaztunk.
- Itt fog felszállni Jézus – jósolta. Amikor azonban a busz megállt, csak egy helybéli kamaszfiú szállt föl, aki nem úgy festett, mint az Úr legújabb megtestesülése. Visszafelé menet egyáltalán nem szállt fel senki Nazaretben, de ezt András annak tudta be, hogy buszunk 10 percet késett, így isteni büntetésként nem kapott utast.

Valamivel arrébb egy elágazásnál az „El Volcán” felirat állt a táblán.
- Mármint melyik? – csodálkoztam. Lanzarote szigetén több mint 230 vulkán van. Mint kiderült, a találékony lakosoknak mégis sikerült ezt a nevet választaniuk egy falucska számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése