2021. január 31., vasárnap

Elfuserált Mozart

 A turistalátványosságok környékén szezonban nem ritkák az élő szobrok. Persze a schönbrunni kastélynál is előfordulnak: mikor 2019. decemberében a karácsonyi vásárba mentünk Dr. Cicáékkal, egy hatalmas panda parádézott a kastélybejárat előtt.

- Jé, egy szexuális zaklatás panda! - lelkendezett Dr. Cica, ami - lévén a panda épp nagyon lelkesen ölelgetett egy kisgyereket - nem feltétlenül volt annyira vicces.


Most azonban le vannak zárva a határok, se múzeum, se állatkert, nem jönnek a turisták. Épp ezért múlt héten kétszer is meglepetten fedeztem fel egy aranyszínűre festett Mozartot, aki egy kis talapzaton állt, előtte a földön szintén aranyszínű sapkája. Nem sok pénzt láttam a sapkában, ami nem is csoda. Hétköznap délelőtt volt; ilyenkor a kastélyparkban főleg futók, nordic walkingosok, egy-két sétáló nyugdíjas és szerelmespár jár, meg kedvencem, az egyedül petanque-ozó bácsi. Ezen csoportok egyikét se képzelem úgy, hogy gyakran adakozna élő szobroknak. Egy rövid megfigyelés tanúsága szerint (ami a mindig marha lassan váltó piros lámpának köszönhető) konkrétan észre sem vették. Ez Mozartot eléggé frusztrálhatta, mert egy ponton figyelemfelkeltés céljából énekelni kezdte a "Happy birthday to you" című klasszikust - sajnos olyan végtelenül hamisan, hogy az eddig őt csak ignoráló turisták felgyorsított léptekkel húztak el mellette.


Amikor futás után kijöttem a parkból, Mozart valami brit popszámot énekelt. A szövege ismerősnek tűnt, de a dallam annyira köszönő viszonyban sem volt az eredetivel, hogy nem ismertem fel.

(a képen a kastély részlete, Mozart nélkül)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése