2022. december 5., hétfő

Leszbikus dress code

 Már Santa Cruzban voltunk, félóra buszozásra otthontól, mikor Dóri mellékesen megemlítette, hogy a gálán dress code van: gálaruha vagy csokornyakkendő.

- Most szólsz? Most már nem mehetek vissza!

- Miért, van gálaruhád vagy csokornyakkendőd?

- Hát igazából nincs.

Való igaz, az öltözékünk igen távol állt a gálaruhától: Dóri a kék blúzához farmert vett (mert a magával hozott elegáns nadrágja túl vékony lett volna a novemberi estén), én pedig fölül a "Some people are gay, get over it" feliratú Stonewall-os pólómat viseltem fekete nadrággal és fekete futódzsekivel. Némiképp aggódtunk, hogy emiatt nem engednek majd be, de szerencsére a beengedésnél Dóri ismerőse, Izabela állt, így még a jegyünket se kellett bemutatni. (Ezáltal viszont nem kaptuk meg a színes karszalagot se, amely jelezte volna a pincéreknek, hogy vegán menüt kérünk, és folyton húst akartak hozni nekünk.) Kicsit szabadkoztam Izabela előtt az öltözékünk miatt, ő azonban a pólómra nézve kijelentette, hogy ez a lehetséges legmegfelelőbb öltözet. Egyébként ő maga is ingben és farmerben volt, ugyanis a légitársaság elkeverte a bőröndjét. Ami a többieket illeti, elég vegyes volt a kép: néhány nő valóban gálaruhát viselt, de a többség teljesen lazára vette a figurát, csokornyakkendőt viszont csak négy emberen láttunk: ebből kettő kisfiú volt (az egyik díjazott unokái), a harmadik egy középkorú butch, a negyedik pedig a kevés felnőtt cisz férfi egyike. Mint utóbb kiderült, ő az egyik előadót kísérte gitáron, és az asztalához leült két olyan nő, akik mintha egy latin-amerikai valóságshowból léptek volna elő. Egyforma iszonyat magas sarkú szandálban voltak mindketten, ám egyikük fehér nadrágot és haspólót viselt, a másik pedig fekete bugyi és melltartó fölött egy teljesen átlátszó fekete fátyolszerű ruhát.

- Szerinted szóljunk neki, hogy a nudista strand a szomszéd városban van? - kérdeztem Dórit, aki feministaként teljesen le volt döbbenve, hogy egy leszbikus ilyen ruhát viselhet. A két nő valóban enyelgett egymással is, ugyanakkor nyálcsorgatva bámulták a csokornyakkendős pasit, tehát lehet, hogy nem voltak full leszbikusok. Amikor később elkezdődött a tánc, a feketébe öltözött úgy döntött, így is túl sokat fed a ruhája, ezért felhúzta a szoknyáját és megcsomózta valahol a felső combján.

Az asztalunknál ülő helybéli leszbikusok, egy butch kivételével, szintén kicsípték magukat. Úgy tűnik, a kulturális háttérből viszont kevésbé készültek fel, mert amikor bejelentették, hogy a díjazottak között van a Sapphosutra csapata, egyik asztaltársunk odafordult a barátnőjéhez.

- Milyen Szútra?

- Sappho, tudod, a latin költő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése