2011. január 31., hétfő

Etikai nehézségek

Amerikában az antropológusi etika betartását szigorúan ellenőrzik, és ennek érdekében mindenféle hivatalos formanyomtatványokat is alá kell írni. Módszertan-tanárunk, Elissa, annak idején komoly nehézségekkel került szembe az etikai előírások láttán.
-Alá kellett írnom, hogy nem interjúzok kiskorú gyerekeket és terhes nőket. Na de honnan tudjam, hogy ki terhes? Lehet, hogy még ő maga se tudja! Terhességi teszttel mászkáljak körbe, hogy "mielőtt elkezdjük az interjút, megtenné, hogy rápisil erre a papírcsíkra?"

3 megjegyzés:

  1. Képzeld el, milyen meglepetés lenne szegény alanynak. Elmegy egy ártatlan interjúra, erre kiderül, hogy bekapta a legyet :D

    VálaszTörlés
  2. Ha biztosra akar menni, a szülőszoba előtt várhat, szülés után két perccel szinte biztosra mehet. (Gondolom kevesen szoktak azonnal dugni utána.) Mondjuk ha ikreket fog szülni, csak még nem tudja, az gáz lehet etikailag...

    VálaszTörlés
  3. Mondjuk szoptatási időben is biztosra mehet, de neki csak 1 éve volt terepmunkára, és mit csináljon azokkal a nőkkel, akik az 1 év alatt nem szültek?

    VálaszTörlés