2014. február 2., vasárnap

A rosszul megtervezett túra hátrányai

Várakozás közben megállapítottuk, hogy Brendan felhívásai sokkal prózaibbak, mint amiket Shane ír. Semmi hóborította csúcsok meg lágyan ringadozó szellő; csak annyit írt, hogy 3-4 órát túrázunk a Budai-hegységben, lesznek benne kilátók és forró csoki. Ebből maximum sejtésünk lett az útvonalra vonatkozóan. Mivel Shane a mai túrát kihagyta azzal a (túravezetőtől meglepő) ürüggyel, hogy utálja a sarat, meg kellett várnunk Brendant, aki persze utolsónak érkezett. Rögtön kifaggattam az útvonalról.
- Hát olyan konkrét terv nincs - felelte. - Fel akarok menni néhány kilátóba, meg arra a hegyre, ahol a tévétorony van.
- És hol tervezted a forró csokit?
- Konkrétan sehol, de valahol majd csak találunk.
Ezt túlzott optimizmusnak ítéltem, mert az általa mondottak alapján rekonstruált útvonalon nem ismerek ilyen lehetőséget. A többiek, kevésbé lévén képben a Budai-hegyekben, még reménykedtek. Miután egy némileg eljegesedett turistaúton felmásztunk a Nagy-Hárs-hegyre, Alisia halkan megkérdezte tőlem: - Most már közeledünk a forró csokihoz?

Hamar kiderült, hogy bár a sárga jelzésen mentünk föl a hegyre (más jelzésen nem is lehetne),rossz irányból indítottunk. Vita alakult ki, hogy menjünk ugyanarra vissza vagy folytassuk a sárgán. Mikor már eldőlni látszott a kérdés, megszólalt Brendan telefonja. Három potenciális túratárs hívta, akik most értek a Kálvin térre.
- Egy kicsit elkéstetek, srácok!-korholta őket Brendan. - A találkozó másfél órája volt, és nem is a Kálvin téren!
A késők ennek ellenére szerettek volna csatlakozni a túrához, és azt kérték, Brendan írja meg nekik az útvonalat sms-ben. Ez már akkor is problémás lett volna, ha pontosan megtervezett útvonalon megyünk. Brendan ezért úgy döntött, megadja nekik a következő találkozási pontot.
- Hármoshatarhedj!-mondta amerikaihoz képest jó kiejtéssel, de annyira nem, hogy három külföldi ez alapján megtalálja a térképen. - Kábé 20 perc múlva leszünk ott.
- 20 perc múlva??-döbbent le Edlira.-Ilyen jeges utakon?
- Száraz úton se menne-tájékoztattam.-Minimum 1 órát mondanék.
Brendan azonban addigra már letette, rábízva a három eltévedt báránykára, hogy találjon oda a Hármashatár-hegyre, ahogy tud (a Kálvin térről ez még tősgyökeres budapestinek is kihívás). Mivel a túrának ezen a részén már nem tartottam a csapattal, sose tudtam meg, megtalálták-e akár a három későt, akár a forró csokit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése