2014. december 11., csütörtök

A mennyországba jutnak?

Ferenc pápa pár nappal ezelőtt kijelentette, hogy az állatok mind a mennyországba jutnak. A témához egy ismerősöm a következőt fűzte hozzá a Facebookon: "kivéve azokat a kiscicákat, akik a billentyűzetre ugrálnak". Ez a kitétel jól rámutatott arra, hogy az állatok korántsem mindig ártatlan, angyali teremtések, és erről mai állatkerti sétám során is megbizonyosodhattam.

Vegyük például a magántulajdon tiszteletét, amelyet ugyebár a Biblia is előir. Tudjuk, hogy az állatok ebben nem mindig jeleskednek, különösen, ha ennivalóról van szó. A Derby kenguruk kifutójában például meglepetten fedeztem fel egy kacsát. A szárnyas szomszédos tavacskájuktól ruccant át, hogy az ebédelő kenguruk orra elől lenyúljon egy-egy szelet salátát.

A gondozók tiszteletben tartásánál is vannak hiányosságok. Azt gondolnánk például, hogy tisztességes sörényes hangyász odamegy vagy legalábbis reagál valamit, ha gondozója hivja. A mi állatkerti példányunk azonban oda se bagózott, tovább grasszált a kerités mellett, orrát minduntalan kidugva a hálón. Az óriásvidrák láthatóan semmibe vették azt a munkát, amivel az állatkert személyzete otthonosabbá próbálta tenni szállásukat. Ők ugyanis forgácsot szórtak le a padlóra, hogy eltakarja a hideg és kemény betont. A nagyobbik óriásvidra azonban - egy, macskákéhoz kisértetiesen hasonló őrjöngési rohama során - kiugrott a medencéből, a kifutó sarkába rohant, széttúrta a szépen elteritett forgácsot, majd visszasiklott a vizbe.

Rosszalkodásban azonban ma is a makik vitték el a pálmát - a szó szoros értelmében. A makiházba lépve két igen szomorú gondozót pillantottam meg, akik egy kettétört növény fölött sajnálkoztak. Hamarosan kiderült, hogy a megmaradt növények is veszélyben vannak. Az ágon ülő makik egyike ugyanis rendkivüli érdeklődést kezdett mutatni a legyezőpálma levele iránt. Alaposan megvizsgálta, majd elkezdte módszeresen szétszedni, egyenként húzva le a csikokat. A sétaútról csak azt lehetett látni, hogy a levél remeg, kétoldalt pedig kicsiny kezek tépik egyre kisebbre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése