2010. július 18., vasárnap

Dél-Lengyelország állatvilága

Adós vagyok még egy beszámolóval állatbarát olvasóim számára azon őshonos fajokról, amelyekkel lengyel utunk során találkoztunk. Ezek többsége a Tátrában fordult elő, kivéve az elsőt.
1. Lómadár. Krakkó utcáin fordulnak elő. Alakja lóra hasonlít, fején azonban tollak vannak. Általában konflist húz.

2. Szendvicsmadár. Ezekről már írtam egy korábbi posztomban (A Négy Évszak és a Denevér), most képet is mellékelek.

Mala utóbb fotózott egy "kacsákat etetni tilos" táblát - lehet, hogy ez elvben ezekre a madarakra is vonatkozik.

3. Takarítómadár. Kis, piros fejű madár, fémesen csillogó kék csőrrel. A Murovanecz turistaházban alkalmazzák a turisták által elszórt morzsák feltakarítására.

4. Apácamedve.
-Nézd, az ott nem két medve?-mutatott le Tóni a nyeregben mozgó két fekete pontra. Nekem rögtön erős kétségeim támadtak, hogy a nem sokkal messzebb piknikező társaság ilyen nyugodt volna, ha tényleg medvével lenne dolgunk. A fekete pontok ráadásul elég alaktalanok voltak. Majd hirtelen osztódni kezdtek, kilenc apácává alakultak és elindultak fölfelé.

5. Kecskemedve. Ezen állat rendszertani besorolása ma is vitatott. Csak Tóni és Sanyi látták, Sanyi szerint hegyi kecske volt, Tóni szerint medve. Sanyi elméletét támasztja alá az, hogy mikor Maláék megmutatták hegyi kecskékről készült képeiket, Tóni azokat is rögtön medvének nézte. Mindenesetre a kecskemedvékből annyi hasznunk lett, hogy mikor elindultak túratársaink felé, Tóni menetsebessége látványosan megnövekedett. Időnként idegesen pillantott hátra, ilyenkor Sanyi kötelességszerűen brummogott egyet.

6. Őrmormota. Az Öt Tó Völgyében felügyeli, hogy a turisták betartsák a nemzeti park szabályait. Eső esetére fából készült, fedett őrbódé áll rendelkezésére (a képről sajnos lemaradt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése