2010. január 1., péntek

Himnusz

Számomra mindig kérdés volt, miért énekeljük/hallgatjuk mi, magyarok a nemzeti himnuszt szilveszter éjfélkor. Mintha bizony nemzeti történelmünk valamely jeles napját ünnepelnénk, nem pedig egy pogány szokásokra visszavezethető hagyományt. Régen azt tippeltem, hogy Kormos macskám keze (mancsa) van a dologban, aki mindig felhasználta az állva történő himnuszéneklést arra, hogy valamely gyanútlan ünneplő székére pattanjon. De aztán megtudtam, hogy már az ő születése előtt is így ünnepeltünk.

Én jól meglennék a himnusz nélkül, de minden buliban vannak emberek, akik ragaszkodnak hozzá, hát legyen. Tegnap este azonban azzal a nehéz problémával álltunk szemben, hogy szilveszteri bulink helyszínén a tévé nem működött. Mindez 10 perccel éjfél előtt tudatosult bennünk, így Sanyi villámgyorsan keresni kezdett a neten egy olyan rádióadót, amely vélhetően játszani fogja a himnuszt. Sajnos hiába próbálkozott, egyik adót se sikerült megszólaltatnia. Jani az asztal túlvégéről javasolta neki sorra a honlapokat (mintha ez lett volna a probléma), majd eszébe jutott, hogy ő a mobilján le tudja játszani a himnuszt. (Ne kérdezze senki, hogy letöltötte valahonnan, vagy ez alap csengőhang nála vagy mi.) Eddigre azonban Sanyi már eltűnt a másik szobában, hogy visszatérjen egy hatalmas, nála valószínűleg idősebb rádióval, Lina pedig felvetette, hogy remélhetőleg csak el tudjuk énekelni a himnuszt segédlet nélkül is. A rádió végül nem került bekapcsolásra (Sanyi ehelyett rárakta a számítógépre, ahol életveszélyesen billegett), viszont az internetes keresés tovább folyt, néhányan pedig arra is rájöttek, hogy ki kéne bontani a pezsgőket. (Erre végül már csak éjfél után került sor.) Közben beütött az újév, ezért Jani gyorsan beindította a mobilján a himnuszt, éppen akkor, amikor az internetet is sikerült megszólaltatni. Sajnos kiderült, hogy Jani nem halálpontosan kezdte a lejátszást, így a két műsorszám nem ment igazán szinkronban.

Nem tudom, hallgattátok-e már kánonban a magyar himnuszt. Nekem egy szólamban jobban bejön.

7 megjegyzés:

  1. Gimnáziumi ünnepélyeken mi az osztályokban hallgattuk végig a műsort az iskolarádión (i.e.: hangszóró) keresztül. A himnuszt rendszeresen egy bakelitlemezről játszották le. Módfelett kínos volt, amikor egyszer elakadt a tű közben, mert az ünnepélyesség látszatát azért csak fenn kellett tartani, miközben mindenkit kb. másfél percen keresztül tépett a balsors -- meg a néma röhögés.

    VálaszTörlés
  2. Ez is egy érdekes Himnusz-interpretáció:
    http://videa.hu/videok/vicces/kiraly-linda-himnuszt-enekel-baki-himnusz-humor-XzySgLiQyYA6YH96

    VálaszTörlés
  3. Balázs: nekem ez tök logikus, a szövegben is ott van, hogy "balsors akit RÉGEN tép" :-)

    VálaszTörlés
  4. Nem mertem hangosan mondani Linának válaszul, ezért most leírom:D, de le mertem volna fogadni, hogy NEM tudjuk segédlet nélkül elénekelni a himnuszt. Százből kilencvenöt nagymagyar bicskája beletörik a "hozz rá víg esztendőt" sor eléneklésébe, és kényszeresen "hozz REÁ" kerekedik belőle. Kölcsey pedig forog a sírjában, és Erkel is a szakállát tépdesi.

    Kánonhimnusz nálam se vált örök kedvenccé:D

    VálaszTörlés
  5. Mattia: én mindent hamisan éneklek, nálam ez nem okozott volna különbséget. Inkább akkor lettem volna bajban, ha a Himnusz többi versszakát is el kellett volna énekelnem...

    VálaszTörlés
  6. Hadd segítsek a többi versszakból eggyel:

    Vár áll ott, most kő, ha lom.
    Kedv, söröm röpkedtek.
    Hal, álhörgés s IRA-lom
    Zajlik már. Hej, ettek!

    Baráti üdv, Jgy

    VálaszTörlés
  7. Jgy: Ez tetszik. Főleg, amint elképzeltem a röpködő sörödet :-)

    VálaszTörlés